Depozitarea si incarcarea corecta a acumulatorilor:
Cum sa optimizati durata de viata a acumulatorului!
Acumulatorii ne insotesc in fiecare zi. Fie ca este vorba de telefoane mobile, laptopuri, biciclete electrice sau acumulatori pentru unelte. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le putem face mai bine in utilizarea zilnica pentru a le optimiza durata de viata. In acest ghid al acumulatorilor, veti afla cum sa incarcati si sa depozitati corect acumulatorii pentru a preveni pierderea capacitatii sau cel putin cum sa o incetiniti. Vom clarifica mitul „efectului de memorie“ si va vom reimprospata cunostintele despre cele mai importante unitati in manipularea acumulatorilor. Ce inseamna Wati, volti si amperi/ora? Iata ca vine portia dumneavoastra de cunostinte despre acumulatori:
De ce isi pierd acumulatorii din capacitate? Cum imbatraneste un acumulator?
In acest context, „imbatranire“ inseamna pierderea capacitatii. Toata lumea cunoaste fenomenul conform caruia, dupa cativa ani, smartphone‐ul ramane fara energie din ce in ce mai repede. Prin urmare, acumulatorul este, de asemenea, considerat o piesa de schimb. Acest lucru se datoreaza proceselor chimice care au loc in acumulator in timpul incarcarii si descarcarii. Ionii de litiu devin din ce in ce mai putini si acest lucru duce inevitabil la un moment dat la o pierdere de capacitate a acumulatorului. Cu toate acestea, un acumulator poate imbatrani chiar si atunci cand nu este utilizat, de exemplu B. In lumina directa a soarelui si caldura rezultata. Asadar, imbatranirea este destul de normala in cazul unui acumulator, dar exista totusi cateva lucruri pe care le puteti face pentru a incetini pierderea de capacitate si pentru a va oferi o durata de viata mai lunga a acumulatorului.
Incarcarea corecta a acumulatorilor: Iata cum functioneaza!
Introduceti incarcatorul in priza si asta e tot? Din pacate, nu, deoarece exista si un potential de optimizare la reincarcare. Curentul de incarcare, masurat in amperi (A), de exemplu, este un factor decisiv, deoarece face o mare diferenta daca acumulatorii sunt incarcati rapid sau lent. Cu cat curentul de incarcare este mai mare, cu atat durata de viata a acumulatorului este mai scurta. Puteti vedea cu ce curent de incarcare se incarca incarcatorul dumneavoastra dupa amperajul de pe eticheta: incarcatoarele cu 3 A sunt mai mult decat suficiente pentru a incarca acumulatorul sculei dumneavoastra in majoritatea cazurilor. Daca lucrurile trebuie sa mearga mai repede, incarcatoarele cu 6 A sau mai mult au dreptul lor de a exista, cum ar fi incarcatorul nostru Boost Charger. Aveti grija doar sa nu le folositi la fiecare ciclu de incarcare, ci doar atunci cand timpul este intr‐adevar un factor critic. Acesta este motivul pentru care functia de amplificare a incarcatorului nostru Boost Charger poate fi activata optional si prin intermediul unei taste.
Continuati cu momentul potrivit pentru incarcare.
Cand ar trebui sa il incarcati? Care este "efectul de memorie"?
Dar cum ramane cu „efectul de memorie“? Mai exista sau este un mit? in zilele noastre, datorita acumulatorilor Li‐Ion, putem spune, din fericire, ca efectul nu mai exista. Dar ce este efectul de memorie? Efectul de memorie apare atunci cand acumulatorii sunt incarcati temporar atunci cand nu sunt inca descarcati complet. In special in cazul acumulatorilor cu nichel‐cadmiu, acum invechiti, acest lucru a dus la faptul ca acestia „memorau“ nivelul de incarcare si apoi nu mai puteau fi incarcati la capacitate maxima in timpul urmatorului proces de incarcare. In prezent, dispozitivele sunt echipate cu acumulatori litiu‐ion. Acestea nu numai ca au o durata de functionare semnificativ mai mare, dar nici „efectul de memorie“ nu mai este important. Cu toate acestea, chiar si cu noile surse de energie, este decisiv cat timp si cand sunt incarcate:
In principiu, trebuie mentionat faptul conform caruia capacitatea acumulatorilor se deterioreaza daca acestia sunt conectati la incarcator pentru o perioada prea lunga de timp. In special ultimul procent al incarcarii este cel care solicita in mod deosebit sistemul de stocare a energiei. Pe de alta parte, un acumulator Li‐Ion nu ar trebui sa fie descarcat complet. „Efectul de memorie“ nu mai este important dar, asa cum s‐a mentionat mai sus, acumulatorii litiu‐ion moderni pot fi complet descarcati.
Ce este o descarcare completa?
Acumulatorii moderni se opresc automat atunci cand incarcatura scade sub un anumit nivel minim. Acest lucru are rolul de a preveni descarcarea completa. Se vorbeste de o descarcare completa atunci cand intreaga capacitate a acumulatorului este eliminata sau cand aceasta valoare minima de incarcare a fost depasita. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand acumulatorii sunt depozitati fara energie si apoi se descarca si mai mult. Daca autodescarcarea are loc pentru o perioada prea lunga de timp, apare descarcarea completa, ceea ce poate provoca daune permanente. Mai pot fi salvate astfel de acumulatori descarcati complet? Da, uneori.
Incarcare intermediara: Pot sa fac asta?
Un acumulator litiu-ion se simte "cel mai bine" la un nivel de incarcare de 30 si 60 %. Apropo, acest lucru corespunde exact la doua LED-uri aprinse pe afisajul de status de incarcare al acumulatorilor Power X-Change. Spre deosebire de acumulatorii mai vechi, o scurta pauza intre doua incarcari este foarte utila in cazul acumulatorilor litiu-ion.
Un mic exemplu: Acumulatorul 4-6 Multi-Ah de la Einhell poate fi utilizat atat ca acumulator de 4 Ah, cat si ca acumulator de 6,0 Ah. Ca acumulator de 4 Ah, celulele nu sunt incarcate sau descarcate complet. El se mentine intotdeauna in acest interval optim. Acest lucru inseamna ca, daca acumulatorul este setat la 4 Ah, celulele sunt protejate, iar durata de viata a acumulatorului poate fi crescuta cu peste 300%.
Odata ce incarcarea este finalizata, urmatorul pas este depozitarea corecta a acumulatorului.
Depozitarea corecta a acumulatorilor litiu-ion: unde, cum si cat timp?
Camera de depozitare trebuie sa fie uscata si protejata de praf. Motivul pentru acest lucru este o punte intre polul pozitiv si cel negativ. Acest lucru se accelereaza cu cat umiditatea aerului este mai mare. Ca urmare, acumulatorul incepe sa se descarce singur, ceea ce creste riscul de descarcare.
Dupa cum am mentionat deja, temperatura joaca, de asemenea, un rol decisiv. Pentru acumulatori este recomandata o temperatura intre 10–40 de grade Celsius, dar o temperatura ambianta racoroasa de 15–20 de grade Celsius este optima. Deoarece temperaturile mai ridicate accelereaza imbatranirea, acumulatorii ar trebui, de asemenea, sa fie protejati de lumina soarelui si de caldura directa. O temperatura prea scazuta, adica temperaturi sub 0 °C, trebuie evitata. In timpul iernii, prin urmare, acumulatorii sculelor de gradinarit fara cablu nu ar trebui sa fie depozitati in garaj, ci mai degraba intr‐o pivnita ferita de inghet sau direct in casa.
De asemenea, in timpul depozitarii, trebuie sa aveti grija sa nu depozitati acumulatorul pentru o perioada prea lunga de timp. In mod ideal, ar trebui sa se respecte o perioada de pana la sase luni. In timpul depozitarii indelungate, acumulatorul trebuie sa aiba o stare de incarcare de aproximativ 30–60 la suta. In cazul acumulatorilor Power X‐Change, puteti identifica acest lucru prin faptul ca 2 LED‐uri sunt inca aprinse. In plus, acumulatorul trebuie depozitat separat de incarcator pentru a preveni imbatranirea prematura.
Date esentiale pentru acumulatorii litiu-ion
Diferiti factori joaca un rol in cazul acumulatorilor: Greutatea z. B. Afecteaza cat de manevrabil este un dispozitiv. Jumatate de kilogram poate sa nu faca nicio diferenta in cazul unei masini de tuns iarba fara cablu, dar 500 gr. pot face o mare diferenta atunci cand se lucreaza cu un burghiu fara cablu pentru o perioada lunga de timp. Cu toate acestea, cele mai importante cifre ale acumulatorului sunt probabil amperi‐ora (Ah) pentru timpul de functionare si wati (W) pentru putere.
Totul poate fi comparat de minune cu o masina. In timp ce amperii‐ora de la o masina reprezinta capacitatea rezervorului sau autonomia, watii sunt responsabili de putere, adica de caii putere de la o masina.
Acest lucru se aplica la comparatia in cadrul unei clase de putere, care este exprimata in volti (V). 10. 8 V, 18 V si 36 V s‐au impus pe piata acumulatorilor pentru scule. Cine isi mai aminteste lectiile de fizica de la scoala, stie ca 1 W = 1 V * 1 A. Acumulatorul nostru 4–6 Multi‐Ah z. B. Are 18 V * 75 A = 1350 W putere maxima; insa acest lucru inseamna ca in cazul in care tensiunea (Volt) se dubleaza, puterea (Watt) se dubleaza si ea.
Atentie la mit: De ce 18 V si 20 V este de fapt acelasi lucru
18 V = 20 V? Nu, nu am facut o eroare matematica. In cazul uneltelor, in prezent se intampla mai frecvent ca dispozitivele de 18 V sa fie prezentate ca dispozitive de 20 V sau 10 V. Dispozitivele de 8 volti ca dispozitive de 12 volti. Este aceasta o minciuna, atunci? Da.
Acumulatorii litiu‐ion sunt compusi din celule de acumulator cu o tensiune nominala de 3,6 V. Cu toate acestea, tensiunea maxima poate fi de pana la 4,0 V. Daca acum mai multe celule de acumulator sunt conectate in serie, rezultatul este z. B. 5 * 3,6 V = 18 V si 5 * 4,0 V = 20 V. Cu toate acestea, tehnologia utilizata este aceeasi. Asa ca nu va lasati pacaliti!
Concluzia
In concluzie, se poate spune ca si acumulatorii moderni necesita un tratament precaut, chiar daca nu sunt la fel de sensibili ca dispozitivele mai vechi de stocare a energiei. Cu toate acestea, cu ajutorul sfaturilor noastre, puteti prelungi cu usurinta durata de viata a acumulatorilor dumneavoastra si va puteti bucura si mai mult timp de energia lor fara cablu.