Slefuitorul rotativ - Ajutorul inteligent la toate renovarile
La intervale neregulate de timp, pe langa lucrarile obisnuite, cum ar fi gradinaritul sau repararea micilor daune, va confruntati inevitabil cu subiectul renovarilor. Indiferent ca e vorba de renovarea unei usi vechi de la o incapere, vopsirea unor tocuri de ferestre din lemn sau chiar modernizarea unei incaperi intregi, aproape toate lucrarile mentionate au un lucru in comun: trebuie polizate mult. Un ajutor inteligent in aceste situatii este masina de slefuit rotativa, deoarece combina avantajele masinilor de slefuit cu banda si orbitala intr-un singur dispozitiv.
Avantajele slefuitorului rotativ
Prin comparatie cu surorile sale, masina de slefuit cu banda si masina de slefuit unghiulara, masina de slefuit rotativa prezinta o multime de avantaje. La cumpararea discurilor de polizat, producatorul consumabilelor nu joaca un rol major, indiferent ca e vorba de hartie de slefuire premium sau una ieftina de la reduceri: Dimensiunile si, mai important, distanta gaurii catre sistemul de extractie a prafului, sunt identice la majoritatea versiunilor. In functie de sarcina de executat, aveti libertate de alegere. De asemenea, prin comparatie cu masina de slefuit cu banda, indepartarea materialului pe masina de slefuit rotativa este mai putin inalta si muchiile hartiei de slefuit au o tendinta mai mica de a forma o muchie dura din cauza miscarilor excentrice. Astfel, nu este necesara slefuirea cu grija pentru a evita denivelarile in materiale. Insa abraziunea, pe de alta parte, este mai mare decat la masina de slefuit rotativa clasica, ceea ce reduce semnificativ timpul de lucru.
Slefuirea usilor
Usi noi la incaperi, inclusiv tocuri asortate, costa pe putin cateva sute de euro si instalarea e adesea complicata pentru amatorii fara nicio experienta in domeniu. Exact din aceste motive, s-a dovedit ca e mai bine sa renovati usile incaperilor in loc sa le inlocuiti complet. Este destul de usor si se pot descurca chiar si amatorii fara nicio experienta. Dupa dezasamblarea usii, trebuie indepartata vopseaua veche. Aici vine folosita masina de slefuit rotativa. Lucrarea grosiera este executata cu hartie de slefuire grosiera si trebuie slefuite usa si tocul. In functie de starea usii, va poate lua circa 15 minute. In pasul urmator, curatati usa de rumegusul produs la slefuire. O faceti cel mai bine cu apa cu detergent si o carpa din bumbac. Acum ca usa este curata, finisati suprafata usii cu o granulatie fina. Cand se lucreaza cu masina de slefuit rotativa, se recomanda folosirea unui aspirator atasat, cum este Einhell Cordless Wet/Dry Vacuum Cleaner TE-VC 18/10, sau utilizarea la exterior. Deoarece rumegusul produs la slefuire poate fi inhalat foarte usor, recomandam si folosirea unei masti de protectie respiratorie. Dupa finisarea cu hartie de slefuire fina, suprafata vine curatata cu o carpa umeda. Daca suprafata s-a uscat, trebuie stearsa in plus cu o carpa inmuiata in diluant. Astfel, resturile de unsoare, cum ar fi amprentele de degete, care pot afecta aderenta vopselii, dispar fara urme. Acum puteti vopsi usa. Intre straturile de vopsea aplicate trebuie sa slefuiti vopseaua uscata cu hartie de slefuire fina. Asa dispar urmele vizibile lasate de pensula sau trafalet si creati un substrat plat pentru stratul urmator. Cand ati terminat de vopsit, usa poate fi montata la loc pe toc si va puteti bucura de aspect.
Pregatirea ferestrelor din lemn cu slefuitorul rotativ
Pe cat sunt de frumoase tocurile de ferestre, pe atat de mult este de munca la ele. La fiecare cativa ani trebuie sa va luati inima in piept si sa le reprelucrati.
Bineinteles, totul incepe cu slefuirea suprafetelor. Din cauza vremii, pot aparea exfolieri de vopsea in unele locuri, unele decolorari ale lemnului. Si ferestrele nu doar ca nu mai arata bine, nu, in unele locuri sunt chiar expuse la si lipsite de aparare in fata agentilor atmosferici. Cu o echipa formata din masina de slefuit rotativa pentru zonele mari si masina de slefuit triunghiulara pentru colturile stramte, slefuirea tocurilor se face cat ai bate din palme si tocurile sunt gata pentru un strat nou de vopsea.
Lucrul pe constructii uscate cu slefuitorul rotativ
Dar masina de slefuit rotativa poate face mult mai multe decat sa slefuiasca lemn si vopsea! Pe placi de rigips, adica la instalarea de gips-carton si lucrul aferent cu spaclul, polizorul este larg utilizat. Dupa insurubarea gips-cartonului pe perete si tavan, golurile vin umplute cu tencuiala proaspat amestecata. Acest ghips se usuca foarte repede, dar are proprietatea slaba ca se usuca foarte denivelat. Aici isi arata puterile masina de slefuit rotativa. Damburile pot fi slefuite si netezite intr-un timp foarte scurt, prin indepartare ridicata si uniforma. Pentru ca si aici se produce mult praf la slefuire, iar sunt obligatorii aspiratorul si masca de protectie respiratorie!
Dupa cum puteti vedea, masini de slefuit rotativa este o unealta mica versatila pentru renovari, precum si in ateliere de tamplarie! Asa ca luati unealta si faceti-va casa sa straluceasca in toata splendoarea ei!