Cum se pastreaza instrumentele de gradina in timpul iernii
A sosit timpul, serile se scurteaza si iarna se apropie in pasi mari. Cand ultimele frunze cazute au fost stranse, gazonul a fost cosit si pompele au avut ultima lor utilizare, echipamentele de gradinarit isi schimba locul cu lopetile de zapada, apoi ruginesc in pace in timpul iernii. Primavara, dezamagirea este mare.
Pentru a va bucura din nou de uneltele dumneavoatra in anul urmator, trebuie sa le curatati bine inainte de a le depozita si sa le tratati cu produse de ingrijire adecvate. Ar fi enervant la inceputul noului sezon de gradinarit sa stati in fata unui deal de unelte ruginite, anoste si murdare. Cei care tin cont de urmatoarele sfaturi si trucuri pentru depozitare, pot incepe imediat gradinaritul in anul urmator!
Curatati si sigilati cazmaua, lopata si restul uneltelor
Uneltele care intra in contact cu solul in timpul utilizarii zilnice trebuie curatate temeinic inainte de depozitare. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa indepartati solul, argila si intinarea similara cu o perie sub apa curenta. Cu cat asteptati mai mult aici cu curatenia, cu atat munca ulterioara devine mai laborioasa.
Vata simpla de otel este in general suficienta pentru a indeparta rugina usoara si rugina punctuala. Cu toate acestea, cel mai bine este sa indepartati rugina proaspata sau murdaria persistenta cu o perie de sarma. Dupa prelucrare, piesele metalice sunt frecate cu ulei de masina, astfel incat se previne un atac de rugina in sezonul rece.
Dupa ce partile metalice au fost curatate si protejate, ar trebui sa aruncati o privire la manerele din lemn ale sculelor. Daca un maner este deteriorat sau chiar rupt, acum este momentul sa il inlocuiti. Daca manerul este in stare buna si mai ales curat, frecati-l cu un ulei de lemn. Uleiul este aplicat cel mai bine cu o carpa veche. Ca urmare a acestui tratament, lemnul nu se usuca atat de repede, ramane mai fin si, mai presus de toate, isi prelungeste durata de utilizare.
Depozitarea potrivita pentru instrumentele de sapat
Intrucat cazmalele, lopetile, greblele, tarnacoapele si restul uneltelor de sapat acumuleaza o valoare financiara considerabila in timp, este deosebit de important in timpul sezonului rece sa le depozitati corespunzator. Daca pur si simplu va sprijiniti uneltele de perete, acestea sunt relativ susceptibile sa cada din cand in cand. Pentru a evita astfel de riscuri de la inceput, exista diverse produse pe piata care simplifica organizarea uneltelor pe perete. Cele mai frecvente sunt carligele care ridica instrumentele de pe maner si se tin in siguranta de perete. Astfel, dispozitivele sunt depozitate in siguranta si continua sa ofere acces rapid, daca este necesar.
Curatare si protejare foarfece de ramuri si trandafiri
Foarfecele de ramuri si trandafiri tind sa se rezineze, in special in zona pieselor in miscare. Atata timp cat rasina nu s-a uscat, tot nu este o problema. Daca rasina se usuca in timpul iernii, balamalele vor fi greu de manevrat in anul urmator. Din acest motiv, ar trebui sa demontati astfel de dispozitive inainte de depozitare cat mai mult posibil si sa le eliberati de rasini si alte impuritati. Acest lucru functioneaza cel mai bine cu benzina sau ulei de masline. Acum este si momentul potrivit pentru a ascuti marginile taietoare sau a le lasa sa se ascuteasca. Dupa curatare, axoperiti si retul pieselor metalice cu putin ulei de masina pentru a preveni rugina.
Pastrarea trimmerului de gard viu (telescopic) si foarfecei fara fir pentru iarba
Sfaturile pentru curatarea si protejarea foarfecelor de ramuri si trandafiri pot fi aplicate si pentru trimmerele pentru gard viu. Lamele trebuie curatate cu o carpa umeda sau perie si apoi unse cu ulei. Lama curata trebuie verificata pentru eventuale deteriorari si trebuie pastrata intr-un capac de protectie. Ca si in cazul tuturor celorlalte dispozitive, lamele pot fi ascutite si la aceste dispozitive.
Cand dezasamblati trimmerul electric de gard viu, asigurati-va ca este deconectat de la circuitul electric.
Sfaturi pentru foarfece de iarba fara fir
La sfarsitul sezonului de gradinarit, indepartati foarfecele de iarba cat mai mult posibil pentru a ajunge in locuri greu accesibile la curatare. In mod normal, este suficient sa curatati partile individuale cu o carpa sau o perie de murdarie, cu murdarie persistenta sau rasina, cu toate acestea, se recomanda utilizarea suplimentara a uleiului de curatare sau conservare. Daca totul este nepatat, toate lamele ar trebui sa fie ascutite si componentele mobile sa fie unse cu ulei.
Atentie
Ca si in cazul tuturor celorlalte instrumente fara cabluri electrice, scoateti acumulatorii si depozitatii la temperatura camerei. Nu uitati de incarcarea intermediara! Daca nu este posibila scoaterea acumulatorului, dispozitivul trebuie depozitat in casa.
Pastrarea masinii de tuns iarba si scarificatorulului in timpul iernii
Inainte de a aduce masina de tuns iarba si scarificatorul in camerele lor de iarna respective, este necesar sa indepartati iarba si solul aderent. Murdaria grosiera este cel mai bine razuita cu o bucata de lemn, iar pentru murdaria mai fina este apa limpede si o pensula adecvata. Masinile de tuns iarba pe benzina pot fi curatate de jos cu furtunul de apa. Daca nu curatati masina de tuns iarba, exista o mare probabilitate ca umezeala sa atace vopseaua si, in cel mai rau caz, metalul si sa rugineasca dupa un timp. Cand curatati cosul de colectare (in special cosurile textile), este important ca acesta sa fie complet uscat dupa curatare, deoarece cosul umed formeaza altfel un teren de reproducere nedorit.
Pentru a obtine o taietura curata atunci cand tunde gazonul primavara viitoare, lamele masinii de tuns trebuie curatate si slefuite iarna.
Atentie! Verificati acest lucru inainte de a manipula cutitul de lucru:
- manusi?
- masini electrice de tuns gazon: cablul de alimentare deconectat?
- masini de tuns pe benzina: bujia deconectata?
- masini de tuns cu acumulatori: cheia de securitate dezactivata? Oricine doreste sa fie in siguranta: acumulatorii scosi!
Inainte de depozitarea finala, urmatoarele activitati sunt recomandate pentru diferitele tipuri de masini de tuns iarba:
La masinile de tuns pe benzina
Nivelul uleiului trebuie sa fie corect inainte de hibernare: daca este necesar, efectuati o schimbare a uleiului sau, daca nu aveti incredere in dumneavoastra, lasati dealerul sau unitatea de service sa faca acest lucru. Dupa ce ati facut toti acesti pasi, un ultim punct important este adesea uitat: goliti rezervorul. In lunile reci, combustibilul rezidual isi pierde capacitatea de aprindere, ceea ce poate duce la probleme la pornire la prima utilizare in noul an. Rezervorul poate fi golit prin pompare intr-o canistra. Benzina ramasa poate fi depozitata numai in canistre speciale! Dupa ce rezervorul este gol, porniti masina de tuns iarba pentru ultima oara si asteptati sa se opreasca singura. Deci carburatorul este gol si nu se poate deteriora nimic. Daca curatati si filtrul de aer, ati facut tot ce trebuia.
La masinile de tuns iarba cu acumulatori
Asigurati-va ca acumulatorul nu este stocat la rece. Acest lucru se refera in general la unelte fara cabluri electrice, acumulatorii ar trebui scoasi pentru a fi depozitati in interior la o temperatura de 5 - 25 °C. Pentru a evita o descarcare profunda a acumulatorului, acesta trebuie sa fie intotdeauna incarcat pe jumatate. Daca incarcarea este mai mica, se recomanda incarcarea acumulatorului.
Ascutiti si curatati ferastraul cu lant
Dupa ce ultimii copaci au fost doborati in toamna, este timpul sa trimiteti ferastraul cu lant la o binemeritata hibernare. Cu toate acestea, in perioada de pregatire, este important sa dezasamblati si sa curatati atat lantul, cat si lama. Rasina copacilor si alte murdarii pot fi indepartate aici cel mai usor cu benzina. Dupa curatare, este logic sa ascuti lantul de ferastrau deja demontat si sa-l examinati sa nu fie deteriorat. Lanturile de ferastrau deteriorate trebuie reparate sau inlocuite imediat! Pentru a evita rugina, ungeti ambele, lama si lantul, dupa curatare si montare.
Pentru ferastraul cu lant pe benzina, se recomanda golirea rezervorului si a carburatorului, completarea uleiului si verificarea bujiei. Procedura este aceeasi ca si pentru ingrijirea masinii pe benzina de tuns iarb. Filtrul de aer trebuie curatat, verificat de deteteriorari si inlocuit, daca este necesar.
Pompe de gradina si hidrofoare
Daca utilizati pompe pentru iazuri sau alimentarea cu apa pentru irigare in gradina dumneavoastra, acestea trebuie pregatite pentru iarna. Scurgeti apa, astfel incat sa nu inghete in pompa si sa sparga carcasa pompei. Chiar si petru aceste dispozitive, desigur, se recomanda o curatare minima (in special a reziduurilor de alge) inainte de iernare.
Depozitare adecvata
Odata ce toate echipamentele au fost curatate corespunzator si aduse la cel mai bun nivel posibil, este timpul sa le trimitem la hibernare. Va recomandam o depozitare uscata si fara inghet. In plus, masinile de tuns iarba, trimmerele de gard viu si ferastraul cu lant pot fi acoperite cu prelata pentru a le proteja impotriva prafului.
Ce sarcini suplimentare ar trebui sa luati in considerare pentru a face depozitarea impecabila a instrumentelor de gradina pe timpul iarnii, va prezentam intr‐o postare suplimentara.
Datorita acestor reguli simple, puteti incepe direct primavara viitoare cu unelte de gradina intretinute si conservate corespunzator si sunteti aproape sigur de absenta oricaror surprize costisitoare.